herman brood in actie bij iq
herman brood in actie met ivo de lange
herman brood in actie

Herman Brood

De Nederlandse kunstenaar Herman Brood (1946-2001) werd op 5 november 1946 geboren in de Fuchiastraat 34 te Zwolle en is in alles een rasartiest in zijn muziek, in zijn gedichten en vooral in zijn schilderijen en zeefdrukken. Uit zijn werk spreekt een enorme gedrevenheid die hij dankzij zijn perfecte beheersing van de techniek op een briljante manier weet om te zetten in vorm en kleur. De grote belangstelling voor zijn werk betekende voor Herman Brood een geweldige stimulans. Net als tijdens de optredens met zijn band is de wisselwerking met het publiek een aanmoediging en een bron van inspiratie tegelijk.

Brood werkt vol overgave, stort zich met penselen, verf en spuitbussen steeds opnieuw in een hallucinerend avontuur waaruit hij onveranderd als winnaar tevoorschijn komt. De talloze indrukken en ervaringen die hij in zijn roerige leven verzameld heeft, vertaalt hij in kunst met een grote K. Kunst waarvoor de belangstelling alleen maar toeneemt omdat authenticiteit zich nu eenmaal feilloos laat herkennen.

Herman Brood kiest altijd voor een tastbaar beeld, waarbij de slogans je doen denken aan een striptekening. Het gros van zijn schilderijen en- zeefdrukken laten zien waar het bij Herman Brood om draait: muziek, relaties, ontspanning en liefde!

Herman was de laatste 15 jaar van zijn leven elke 3 weken een dag of vijf te gast bij IQ Kunstuitleen van vriend Ivo de Lange, die ook een groot deel van zijn kunstzaken behartigde; meer dan 800 schilderijen werden destijds in de Marslanden te Zwolle door hem vervaardigd. Ook signeerde hij hier meer dan 65 oplages zeefdrukken. Veel van zijn bezoeken werden op video vastgelegd (meer dan 60 uur materiaal). Uit dit videomateriaal is in 2015 een film gemaakt door Gwen Jansen.

Deze film ging op 10 oktober 2015 in première in Zwolle om het daarna in Tuschinski Amsterdam het nog eens dunnetjes over te doen. Vier en een halve maand was deze film in de theaters te zien waarna hij op DVD is uitgebracht. Hierin is ook te zien hoe een topkunstenaar als Rob Scholte positief over hem spreekt en zijn kunst zeer waardeert. Ook Charles Thompson, Black Francis van The Pixies, is geïnspireerd door Herman Brood, getuige zijn interviews en de cd “Bluefinger” die hij heeft uitgebracht geïnspireerd op Brood.